top of page

Sabotage

Den aktive, direkte modstand mod den tyske besættelsesmagt, det, man kalder sabotage - ødelæggelse af ting, der tilhører fjenden eller ting, der kan komme fjenden til gavn.

Sabotage er på den måde et meget vidt begreb - der dækker alt fra at klippe telefonledninger over, punktere biler - til meget mere voldsomme aktioner som at sprænge jernbanebroer og -skinner, sprænge fabrinkker og ejendomme i luften. Og blandt de direkte aktioner mod tyskerne og deres håndlangere regner vi også angreb på personer og grupper af personer, der arbejder for tyskerne.

Hvorfor kunne man ikke bekæmp Nazisterne med våben?

 

I løbet af krigen fandt der mere end 2500 egentlige sabotageaktioner sted. De væsentligste fandt sted efter samarbejdsregeringen var ophørt med at fungere den 29. august 1943.

Forklar begrebet samarbejdsregeringen.

 

 

"Knud Nielsen"

Ib Mogens Bech Christensen som havde modstands navnet "Knud Nielsen" var en vigtig aktører for modstandsbevægelse under Danmarks besættelse. Han blev født den 27. marts 1920 i København og dræbt i kamp med tyske soldater ved hareskoven den 23. april 1945, altså 14 dage før befrielsen den 5. maj 1945.

Hvorfor havde han en dæknavn?

 

"Knud" blev kendt og dybtrespekteret i illegale kredse på grund af sit brædnende ønske om at bekæmpe nazismen og den tykske besættelsesmagt og drømmen om et befriet Danmark.

Knud var pacisfist, men måtte tage beslutningen om ikke bare at anvende ord, men at anvende våben aktivt.

Hvad betyder ordet pacifist?

 

Modstands gruppen "1944" som han sammen med Helle Termansen skabte, indeholdt alle de elementer som overbevisningen om et frit og Demokratisk Danmark, der skulle og ville give plads for den enkelte borger.

Hvordan er vores samfund i dag?

Hvilket ideologi kæmpede de imod?

Hvorfor var det vigtigt at bekæmpe nazisterne?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det tyske handelskammer

I slutningen af marts 1945, en måned før "Knud", lederen af "1944", mistede livet under en ildkamp i Hareskoven nord for København.

Målet med aktionen var at sikre sig det omfattende arkiv over danske borgeres handelsmæssige forhold til den tyske besættelsesmagt, inden arkivet eventuelt blev tilintetgjort ved Tysklands sammenbrud.

Det var tanken, at arkivet skulle anvendes ved Retsopgøret straks efter befrielsen. Hele arkivet og Det tyske Handelskammers duplikationer, som skulle bruges ved trykningen af "1944", var så omfattende, at det måtte borttransporteres i en stor flyttebil med firmanavnet "Adolph" skrevet på siderne.

Hør Johannes Storm Olsen, en god ven af "Knud" fortælle om aktionen i linket til højre.

 

 

bottom of page